buitenland

Barack Obama wil half miljard voor rebellen in Syrië: waarom?

Door Shari Deira - 26 juni 2014

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat het Amerikaanse Congres instemt met een budget van 500 miljoen dollar (ruim 367 miljoen euro) voor niet-extremistische strijders in Syrië. Het geld is bedoeld voor training van de strijders en hun uitrusting.

Obama hoopt dat het geld helpt in de strijd tegen de Syrische president Bashar al-Assad. Alles wordt eraan gedaan om te voorkomen dat het geld in handen komt van Syrische jihadisten.

Steunen

Volgens het Witte Huis zullen de honderden miljoenen euro’s vooral helpen in gebieden waar de oppositie de controle heeft. Voor de strijders van de oppositie het geld krijgen, worden zij door de Amerikanen doorgelicht.

Enkele parlementariërs zetten de Amerikaanse president al langer onder druk om Syriërs financieel te steunen. De oorlog in Syrië duurt inmiddels al drie jaar. Tienduizenden Syriërs zijn om het leven gekomen en miljoenen zijn gevlucht.

Rivaliserende soennitische jihadisten die in Syrië en Irak vechten, sloten woensdag op de strategisch gelegen grensplaats Abu Kamal een akkoord. Terroristen van het al-Nusrafront in Syrië hebben hun loyaliteit betuigd aan de jihadisten van ISIS in Irak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.