buitenland

Belgische autoriteiten bevestigen arrestatie jihadist

Door Servaas van der Laan - 01 juni 2014

Het Belgische Parket heeft de arrestatie bevestigd van de Franse jihadist Mehdi N.. De Syriëganger wordt ervan verdacht de aanslag op het Joods museum in Brussel te hebben gepleegd.

De arrestatie werd afgelopen vrijdagmiddag in het Franse Marseille verricht, zo werd gemeld bij een persconferentie zondagmiddag.

Opgevallen

Mehdi N. werd gecontroleerd in een bus afkomstig uit Brussel omdat hij door de Franse douaniers was ‘opgevallen’. Bij de controle werden een pistool, een Kalasjnikov en een Go-Pro-camera aangetroffen ‘die overeen zouden kunnen komen’ met de spullen die bij de aanval op het Joodse museum zijn gebruikt.

Het Kalasjnikov-geweer was gewikkeld in een vlag van de islamitische terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL)

Het Belgisch parket bevestigt dat N. in Frankrijk twee keer eerder is veroordeeld wegens diefstal. Ook werd bevestigd dat hij de afgelopen jaren ‘is geradicaliseerd’ en naar Syrië is getrokken als jihadist.

Terrorisme

De Belgische autoriteiten zijn in overleg met hun Franse autoriteiten over eventuele uitlevering. N. wordt verdacht van moord, poging tot moord en van terrorisme.

N. zal minimaal tot en met dinsdag worden vastgehouden waarna zal worden bepaald of zijn voorarrest wordt verlengd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.