buitenland

Boko Haram roert zich weer: veel doden bij aanval op kerken

Door Tom Reijner - 29 juni 2014

Op de eerste dag van de ramadan, de islamitische vastenmaand, heeft Boko Haram zondag wederom op een wrede manier van zich laten horen. Ditmaal waren vijf kerken het doelwit van de islamitische terreurbeweging uit Nigeria.

Kerkgangers werden willekeurig aangevallen en vermoord door de extreme moslims van Boko Haram. Zij zouden daarbij ook explosieven hebben gebruikt. Er zijn tientallen mensen om het leven gekomen, mogelijk zelfs honderd.

De aanvallen zijn in Kwada en Kautikari in Nigeria, op nog geen 5 kilometer van de stad Chibok. Daar gijzelden terroristen van de extremistische beweging Boko Haram in april ongeveer 300 meisjes. Van 270 meisjes ontbreekt nog altijd elk spoor.

Bordeel

Boko Haram voert met grote regelmaat terreuraanslagen uit. Zaterdag was er nog een aanslag op een bordeel in Bauchi, ten noordoosten van de hoofdstad Abuja in Nigeria, waarbij eveneens veel doden vielen.

De organisatie is oorspronkelijk vooral actief in het verre noordoosten van het land, waar de sharia, de streng islamitische wetgeving, van kracht is, maar laat zich de laatste tijd ook steeds meer gelden in de rest van Nigeria.

De veiligheid in het West-Afrikaanse land staat door de aanhoudende terreuraanvallen dan ook sterk onder druk. Het leger en speciale troepen weten zich geen raad met de vele schietpartijen, explosies en ontvoeringen. De centrale overheid is niet bij machte om de situatie te verbeteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.