buitenland

Buurlanden Irak voeren grensbewaking op wegens opmars ISIS

Door Tom Reijner - 24 juni 2014

De Iraanse regering laat de grens met Irak extra beveiligen. De voorzorgsmaatregelen zijn een gevolg van de aanhoudende onrust in het buurland, waar terreurgroep ISIS steeds verder oprukt.

Dat zei de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Abdolreza Rahmani-Fazli maandag tegen persbureau IRNA.

Geen zorgen

De minister benadrukte dat de regering zich op dit moment ‘geen zorgen maakt’. Toch ziet Teheran de opmars van het soennitische ISIS met lede ogen aan.

De Iraanse regering liet eerder al doorschemeren dat het mogelijk bereid is in te grijpen om sjiitische heiligdommen in Irak te beschermen. Er waren berichten dat de islamitische republiek elitetroepen naar Irak zou hebben gestuurd, maar dat werd ontkend door president Hassan Rouhani. Alleen als Bagdad erom vraagt, sturen wij hulp, zei hij.

Controle

Niet alleen Iran neemt maatregelen om de grenzen te beschermen. Jordanië stuurde zondag legereenheden naar het grensgebied met Irak. Dat gebeurde nadat het Iraakse leger de controle was verloren over een belangrijke grensovergang. Die is nu in handen van de terreurbeweging.

Volgens Jordaanse legerbronnen zijn troepen aan de 180 kilometer lange grens met Irak in een verhoogde staat van paraatheid gebracht. Getuigen zagen grote aantallen gepantserde voertuigen en tanks richting de grens trekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.