buitenland

Cameron spreekt tot Europa: ‘Juncker stond niet op uw stembiljet’

Door Anne-Marie Spermon - 13 juni 2014

De Britse premier David Cameron spreekt zich in een brief naar Europese kranten uit tegen het kandidaatschap van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie. Ondanks eerdere tegengeluiden lijkt Juncker de topbaan nu toch binnen te slepen.

In de brief, onder meer gestuurd naar de Duitse krant Süddeutsche Zeitung, legt Cameron haarfijn uit aan Europese volk waarom de Luxemburgse oud-premier Juncker het voorzitterschap aan zich voorbij zou moeten laten gaan.

Europese kiezer

Cameron hekelt het Europees Parlement, dat volgens hem tegen de regels een ‘nieuw proces heeft bedacht’ door zowel de kandidaat als de daadwerkelijke nieuwe Commissievoorzitter te kiezen.

Bij uitzondering richt de Britse premier zich in zijn brief direct tot de Europese kiezer. ‘Maar weinig Europese burgers hebben tijdens de verkiezingen gestemd. Juncker stond nergens op uw stembiljet.’

Acceptabel

De oproep van Cameron komt op een cruciaal moment. Volgens informateur Herman Van Rompuy, die met Europese regeringsleiders en het Parlement overlegt over de benoeming van de nieuwe voorzitter, is Juncker de enige ‘acceptabele en kansrijke kandidaat’.

Dat meldt de Volkskrant vrijdagochtend op basis van een vertrouwelijk verslag over recente gesprekken tussen Van Rompuy en Europese regeringsleiders.

Steun

De afgelopen maand leek veel twijfel te bestaan over Juncker bij verschillende regeringsleiders. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte hielden zich lang op de vlakte, maar zouden hun voorkeur geven aan een andere kandidaat. De Finse premier Jyrki Katainen en IMF-baas Christine Lagarde werden genoemd als mogelijke nieuwe voorzitters.

Merkel staat nu toch, na aandringen van haar eigen christen-democraten van het CDU, volledig achter de benoeming van Juncker. Het dreigement van Cameron dat Groot-Brittannië mogelijk uit de EU stapt als Juncker de Commissie gaat leiden, lijkt de Duitse daarmee naast zich neer te leggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.