buitenland

Caïro schrikt op door bomaanslag bij paleis president Egypte

Door Tom Reijner - 30 juni 2014

In de Egyptische hoofdstad Caïro is maandagochtend een bom ontploft bij het presidentieel paleis. De nieuwe Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi bleef naar verluidt ongedeerd.

Wel is een politiekolonel om het leven gekomen. Ook liepen drie straatvegers verwondingen op. Een tweede bom werd in de tuin van het gebouw onschadelijk gemaakt.

Opbloeien

Woensdag waren er in de Egyptische hoofdstad aanslagen op vier metrostations. Daarbij vielen geen doden. Twee mensen raakten gewond door de paniek die na de explosies ontstond.

In Egypte zijn jihadistische groepen actief, zeker na de zogenoemde ‘Arabische lente’. Het machtsvacuüm dat na de opstanden in de Arabische landen ontstond, heeft terroristische en jihadistische bewegingen doen opbloeien.

Macht

Vandaag is het precies een jaar geleden dat een groot aantal Egyptenaren de straat opging om te demonstreren tegen het bewind van president Mohamed Morsi.

Die werd, na dagenlange protesten op 3 juli afgezet door het leger, waarna generaal Al-Sisi steeds meer macht naar zich toetrok. Uiteindelijk werd de sterke man van Egypte gekozen bij de verkiezingen van eind mei. Met een overweldigende meerderheid: hij kreeg ruim 97 procent van de Egyptische kiezers achter zich.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.