buitenland

De beloftes van de nieuwe Spaanse koning Felipe VI

Door Shari Deira - 19 juni 2014

De nieuwe koning van Spanje Felipe VI heeft donderdag de eed afgelegd in het Spaanse parlement. Hij deed de Spaanse bevolking drie beloftes: Felipe zegt te zullen ‘luisteren, raad te geven en te dienen’.

Felipe werd in de nacht van woensdag op donderdag al officieel Koning van Spanje toen zijn vader Juan Carlos (76) een abdicatiewet ondertekende. De 46-jarige Felipe kreeg vandaag de sjerp die symboliseert dat hij nu het hoofd van de Spaanse strijdkrachten is.

Modern

Felipe’s vrouw Letizia en hun twee dochters Leonor en Sofia waren ook bij de eedaflegging. In een toespraak zei Felipe dat hij Spanje zal dienen als een moderne Koning. ‘Een vernieuwde monarchie voor een nieuwe tijd.’

De kersverse Koning wil dat de kroon ‘dichter bij de mensen’ komt en hij wil ‘hun respect winnen, transparant zijn en de samenleving dienen’. Het werd al verwacht dat de Spaanse monarchie met de komst van Felipe zou moderniseren, maar hoe precies is nog de vraag.

Olifantenjacht

De Spaanse monarchie is de afgelopen jaren zwaar onder vuur komen te liggen onder Juan Carlos. Hij had verschillende buitenechtelijke relaties, ging op olifantenjacht in Botswana en zijn schoonzoon is verdachte in een fraudezaak.

Het lijkt erop dat Felipe en zijn gezin nu al een signaal willen afgeven aan de bevolking dat zij het anders doen wat betreft de financiën. De kleding van Letizia en de twee prinsesje is zeer eenvoudig en ze dragen geen sieraden.

Moeder

Juan Carlos was niet aanwezig bij de eedaflegging van zijn zoon. Felipe dankt zijn vader wel, en ook zijn moeder Sofia. Voor haar werd uitgebreid geapplaudisseerd. In zijn toespraak stond Felipe ook stil bij de slachtoffers van terroristische aanslagen de afgelopen jaren.

De ceremonie in de Cortes Generales, het parlement, was vrij sober. Er waren geen buitenlandse gasten uitgenodigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.