buitenland

Dit zijn de partijen die zich roeren in de strijd tegen ISIS

Door Tom Reijner - 12 juni 2014

De Iraakse luchtmacht voert donderdag bombardementen uit op Mosul, de Noord-Iraakse stad die dinsdag werd veroverd door terroristen van ISIS. Welke partijen spelen een rol bij de strijd tegen de terreurbeweging?

Het is ISIS niet gelukt om de Iraakse stad Baquba, ten noordoosten van Bagdad, te veroveren. Het regeringsleger wist na een hevige strijd een inname te voorkomen. Zeker vijftig mensen zijn daarbij omgekomen.

De soennitische terreurbeweging, die ook actief is in Syrië, moet hoe dan ook worden verdreven, zei de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hohsyar Zebari.

Bagdad

Hij riep alle Iraakse leiders op zich snel te verenigen tegen de ‘ernstige en dodelijke bedreiging’ voor het land. Maliki wilde de noodtoestand uitroepen om tijdelijk meer macht te krijgen in de strijd tegen ISIS, maar het parlement ging daar eerder vandaag niet mee akkoord.

De regering in Bagdad, onder leiding van de sjiitische premier Nuri al-Maliki, is naar eigen zeggen vastberaden om de terroristen terug te dringen. Ze wil samen met de Koerden optrekken om de opmars van de nietsontziende jihadisten een halt toe te roepen.

Koerden

Mosul wordt omringd door Koerden. De Peshmerga, de verzamelnaam voor Koerdische strijders, kan waarschijnlijk goed partij bieden aan ISIS, aangezien de beweging jarenlange gevechtservaring heeft. Het is dus niet waarschijnlijk dat de terroristen in staat zijn steden en dorpen in de autonome Koerdische regio te veroveren. In Kirkuk, waar veel Koerden wonen, heeft de Peshmarga al de controle overgenomen, nadat het Iraakse leger de stad ontvluchtte.

Ook Iran heeft al aangekondigd dat het ‘zal vechten tegen het geweld en terrorisme’. Het overwegend sjiitische land, dat een lange grens met Irak deelt, is net als bondgenoot Maliki, beducht voor het geweld van de soennitische terroristen.

Turkije

De tachtig Turken, die eerder in Mosul werden ontvoerd, zitten naar verluidt nog altijd op een militaire basis vast. Het gaat onder meer om de consul, drie kinderen en verschillende leden van de Turkse speciale troepen.

Als een van de gegijzelde landgenoten ook maar iets overkomt, zal Turkije hard terugslaan, zegt de regering Ankara. De NAVO hield gisteren op verzoek van de Turken, die lid zijn van het bondgenootschap, een spoedzitting.

De Amerikanen hebben toegezegd de Iraakse regering te hulp te schieten. Maar hoe de Amerikanen, die enkele jaren geleden hun militaire aanwezigheid in Irak hebben beëindigd, dat precies gaan doen, is nog onduidelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.