buitenland

DNA-onderzoek Panama kan in enkele dagen zijn gebeurd

Door Anne-Marie Spermon - 20 juni 2014

Volgens de politie zijn de gevonden botresten in Panama, ‘vermoedelijk’ van de vermiste Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22). Maar hoe lang duurt het eigenlijk voor een DNA-test hierover uitsluitsel kan geven?

De resultaten van een DNA-test op botresten kunnen binnen twee dagen bekend zijn, maar dit is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de omstandigheden. Dit blijkt uit eerdere publicaties van DNA-deskundige Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

De mate waarin de botten zijn blootgesteld aan zon, warmte, vocht en diervraat hebben allemaal invloed op de snelheid en de resultaten van het onderzoek. In het algemeen vereisen DNA-tests op botten sowieso meer tijd dan DNA-onderzoek op ‘kansrijke sporen‘ zoals bloed en speeksel.

Lab

De botten werden donderdag samen met schoenen gevonden in de buurt van de al eerder ontdekte rugzak met persoonlijke spullen van de vermiste vrouwen.

De nabijheid van de nieuwe vondst sterkt het vermoeden van politiewoordvoerder Bernhard Jens dat de botten inderdaad van Kremers en Froon zijn.  Ze zijn inmiddels overgebracht naar een forensisch lab in Panama.

Schoenen

Intussen wordt er druk gespeculeerd over de vondst; onofficiële bronnen zeggen dat de gevonden schoenen erg lijken op de exemplaren die het vermiste tweetal droeg bij vertrek op Schiphol. Ook zou een van de schoenen alleen in Nederland te koop zijn.

Het NFI wilde geen commentaar geven op de vondst of het algemene proces om DNA te winnen uit botten, omdat zij ‘mogelijk een rol kunnen gaan spelen’ in het Panama-onderzoek.

De families van de vrouwen zijn volgens een woordvoerder ‘in shock’ door de nieuwe ontwikkelingen in de zaak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.