buitenland

Don Juan Carlos: het is tijd voor een nieuwe generatie

Door Shari Deira - 02 juni 2014

De Spaanse koning Juan Carlos wil met zijn abdicatie ruimte maken voor een nieuwe generatie. ‘De nieuwe generatie wil en moet de hoofdrol spelen.’

Dat zei Don Juan Carlos maandagmiddag tijdens een persconferentie over het neerleggen van zijn functie. ‘De jongere generatie kan met nieuwe energie veranderingen en uitdagingen aan.’

Stabiliteit

De Spaanse premier Mariano Rajoy maakte eerder vandaag al bekend dat de Koning abdiceert en wordt opgevolgd door zijn zoon Felipe, prins van Asturië. Felipe zou volgens de vorst ‘stabiliteit’ representeren.

De Koning zegt verder in zijn verklaring dat hij in zijn jaren op de troon heeft geprobeerd, te voorzien in de behoeften van Spanje. Hij voelt alleen maar ‘trots en dankbaarheid’ als hij terugkijkt op zijn periode als Koning.

Tijdens zijn toespraak ging de Koning ook in op de crisis in Spanje. De moeilijke jaren hebben ervoor gezorgd dat Spanje kan leren van zijn fouten en hebben Spanjaarden gewezen op de grenzen van de samenleving.

Welzijn

‘Mijn enige ambitie was en is bijdragen aan het welzijn, de vooruitgang en de vrijheid van alle Spanjaarden. Ik wil het beste voor Spanje, het land waaraan ik mijn leven heb gewijd en waarvoor ik mij met enthousiasme heb ingezet.’

In januari werd Don Juan Carlos 76 jaar en toen vond hij het, na veertig jaar koningschap, tijd voor zijn vertrek. Zijn zoon Felipe heeft ‘de volwassenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel’ om zijn taak over te nemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.