buitenland

Een stappenplan moet de weg leiden naar eenheid Oekraïne

Door Anne-Marie Spermon - 20 juni 2014

Een vredesplan van veertien punten, opgesteld door president Petro Porosjenko, moet een eind maken aan de strijd tussen het regeringsleger en pro-Russische separatisten in Oekraïne. Ontwapening en het instellen van een bufferzone tussen Rusland en Oekraïne zouden twee hoofdpunten zijn.

De president heeft aangekondigd het plan later op vrijdag te zullen presenteren, maar details lekten al uit naar lokale media in Oekraïne.

Bufferzone

In het oosten van het land wil de onlangs beëdigde president onmiddellijke ontwapening; in ruil daarvoor zouden strijders die de wapens neerleggen en geen ‘ernstige misdaden’ hebben begaan, niet strafrechtelijk worden vervolgd.

Ook zou een bufferzone van 10 kilometer tussen Oekraïne en Rusland de orde in het onrustige oosten moeten herstellen. President Porosjenko belooft daarnaast onder meer snelle lokale en parlementaire verkiezingen, decentralisatie van de macht, en bescherming van de Russische taal.

Poetin

Porosjenko sprak donderdag voor de tweede keer via de telefoon met zijn Russische collega, president Vladimir Poetin. Rusland zegt positief tegenover het plan te staan, maar de houding van Rusland blijft onduidelijk.

NAVO-baas Anders Rasmussen meldde donderdag nog dat er ‘een paar duizend’ nieuwe Russische strijdkrachten aan de grens met Oekraïne waren verschenen. Volgens Rusland zijn dit slechts extra grensbewakers, die nodig zijn om de Russische veiligheid te garanderen.

Wapenstilstand

Een oproep van president Porosjenko tot een wapenstilstand eerder deze week was niet erg succesvol. Hoewel in de stad Loehansk het nationale leger en rebellen vreedzaam hun doden uitwisselden, laaiden het geweld in andere oostelijke steden juist op.

Bij gevechten in de buurt van Slavjansk zouden volgens het Oekraïense leger twaalf soldaten en 300 separatisten zijn omgekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.