buitenland

Eerste Amerikaanse militairen aan de slag in Irak

Door Shari Deira - 24 juni 2014

De eerste Amerikaanse militairen zijn dinsdag begonnen met hun missie in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Zij gaan het Iraakse leger assisteren in hun strijd tegen terroristen van terreurbeweging ISIS.

De twee groepen van veertig militairen zijn begonnen met het in kaart brengen hoe de Iraakse troepen eraan toe zijn. De militairen gaan niet meevechten, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Crisis

Intussen vraagt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de Koerdische leiders in het noorden van Irak om de regering in Bagdad te helpen. Hij reisde vandaag naar Iraaks Koerdistan om te praten over de crisis in Irak.

Iraaks Koerdistan is een autonome regio in het noordoosten van het land. De peshmerga (Koerdische strijdkrachten) namen eerder deze maand de stad Kirkuk in, net buiten de regio, nadat het Iraakse leger voor ISIS op de vlucht was geslagen.

Volgens waarnemers van de Verenigde Naties (VN) zijn in juni meer dan duizend Irakezen om het leven gebracht. Het gaat om een ‘minimumaantal’ en de meeste slachtoffers waren burgers. De VN maakt zich zorgen over ontvoeringen in het noorden van het land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.