buitenland

Egypte geeft flinke straffen aan Rena Netjes en andere journalisten

Door Fieke Hamers - 23 juni 2014

Journalist Rena Netjes heeft in Egypte bij verstek tien jaar celstraf gekregen. De rechter oordeelde dat ze schuldig is aan het verspreiden van valse informatie en het bieden van een platform aan de Moslimbroederschap.

De journalist werd eerder onder meer beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Uit angst om te worden gearresteerd en in een Egyptische gevangenis te moeten verblijven, ontvluchtte ze net op tijd het land. Ze volgde haar rechtszaak vanuit Nederland.

Groepsproces

Naast Netjes stonden meer buitenlandse journalisten terecht in dezelfde zaak. De Britse journalisten Sue Turton en Dominic Kane werden ook bij verstek tot tien jaar cel veroordeeld. De Australiër Peter Greste, die wel in de rechtszaal aanwezig was, kreeg zeven jaar net als een Egyptisch-Canadese collega.

Baher Mohamed van Al Jazeera kreeg tien jaar opgelegd, omdat hij ook in het bezit zou zijn geweest van munitie. Er werden ook nog zestien Egyptenaren aangeklaagd, van wie er twee werden vrijgesproken.

Oneerlijk

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans maakte maandag bekend dat de Egyptische ambassadeur wordt ontboden over de procesgang.

Volgens de minister was er geen sprake van een eerlijk proces. De advocaten van Netjes mochten niet voor haar pleiten omdat ze niet in de rechtszaal aanwezig was.

Staatsterrorisme

In een reactie op The Post Online schrijft Netjes dat ze woest is om de valse beschuldigingen. ‘Als Egypte het in haar hoofd haalt om vier westerse journalisten onschuldig te veroordelen, is het gewoon staatsterrorisme.’

Ook zijn er volgens haar hard advocaten nodig om de onschuldige Egyptenaren uit de gevangenis te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.