buitenland

Egypte niet onder de indruk van internationale kritiek

Door Shari Deira - 23 juni 2014

Egypte trekt zich niets aan van de internationale kritiek op de veroordeling van journalisten, onder wie de Nederlandse journalist Rena Netjes. Het land wijst de kritiek van de hand.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Egypte laat in een verklaring weten ‘iedere inmenging in de interne aangelegenheden’ af te wijzen.

Belediging

Wereldwijd klinkt er stevige kritiek op Egypte nadat een rechtbank een groep buitenlandse journalisten veroordeelde tot tien jaar celstraf. De Hoge Commissaris van de Mensenrechten van de Verenigde Naties Navi Pillay noemt het proces ‘obsceen en een belediging voor de gerechtigheid’.

De veroordelingen ‘zitten vol onregelmatigheden en zijn in strijd met internationaal humanitair recht’.

Journalist Netjes werd schuldig bevonden aan het verspreiden van valse informatie en voor het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap.

Gevaarlijk

Rena Netjes ontvluchtte Egypte eerder al toen bekend werd dat zij werd vervolgd. Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) heeft de Egyptische ambassadeur op het ministerie ontboden. ‘Nederland neemt deze zaak hoog op,’ zegt Timmermans.

Netjes zegt dat zij ‘nooit meer naar Egypte’ kan door het vonnis, ‘maar misschien ook wel nooit meer naar Afrika en het Midden-Oosten’. ‘Dat ze mij zo gevaarlijk vinden in de media, dat ze zo bang zijn voor mij en me 10 jaar geven, is toch te zot voor woorden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.