buitenland

EU-lidstaten zetten de poort open voor zwalkend Albanië

Door Servaas van der Laan - 24 juni 2014

De achtentwintig lidstaten van de Europese Unie (EU) geven groen licht aan Albanië. Het door corruptie en economisch zwaar weer geplaagde Balkanland mag zich kandidaat-lid noemen.

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten dinsdag in Luxemburg besloten.

Štefan Füle, de eurocommissaris verantwoordelijk voor uitbreiding van de EU, bracht het bericht jubelend naar buiten via Twitter.

Verzet gebroken

De Europese toenadering tot Albanië is mede mogelijk gemaakt door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) die, net als zijn collega’s, vóór de toekenning van de status stemde.

Daarmee is de minister, en daarmee het kabinet, van koers veranderd. In december gebruikte Nederland nog zijn veto waarop de beslissing door de Europese Commissie werd uitgesteld.

Afgelopen week bleek in de Tweede Kamer dat alleen CDA, ChristenUnie en de PVV zich blijven verzetten tegen de toenadering tot Albanië. De VVD veranderde van standpunt omdat het land nu ‘meer doet tegen corruptie en georganiseerde misdaad’.

Geen aanwinst

Dat het land niet direct een aanwinst is voor de Unie blijkt wel uit cijfers van het Albanese ministerie van Financiën. Onder bewind van de socialistische premier Edi Rama liep de staatsschuld op tot 64 procent van het bbp. Het land kampt, naast structurele vormen van corruptie en criminaliteit, met een gebrek aan investeringen, belastingontduiking, achterstallige betalingen en massa-ontslagen.

Vanwege de oplopende overheidsuitgaven en staatsschuld staat het land bovendien onder hoog financieel toezicht.

Toch mag Albanië zich melden in het rijtje van Turkije, Macedonië, IJsland, Montenegro en Servië, landen die de hoop mogen koesteren in de nabije toekomst EU-lidstaat te worden.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.