buitenland

‘Franse klopjacht boekt resultaat’: meer jihadisten gepakt

Door Anne-Marie Spermon - 02 juni 2014

De Franse politie heeft maandagochtend vier mogelijke jihadstrijders opgepakt. De mannen worden ervan verdacht, naast zelf actief te zijn als strijder, ook anderen voor islamitische strijdgroepen in Syrië te rekruteren.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve meldde dit maandagochtend bijna live op radiozender Europe 1.

Resultaat

‘Op het moment dat ik tot u spreek, worden er in Ile-de-France en in het zuiden van Frankrijk arrestaties verricht’, zo maakte de minister bekend.

Volgens hem vormen de arrestaties, na het oppakken van jihadist Mehdi Nemmouche, het bewijs dat de ‘kloptjacht resultaat boekt’.

Europa

Sinds de arrestatie van Nemmouche, die de hoofdverdachte is van de aanslag op het Joods Museum in België, speelt het debat rondom de dreiging van Syrische jihadstrijders in Europa weer op.

Samen met zijn Belgische collega Joëlle Milquet spoorde de Franse minister Cazeneuve Europa zondag al aan tot nauwe samenwerking om de dreiging van terugkerende jihadstrijders aan te kunnen. Europese ministers van Binnenlandse Zaken komen mogelijk donderdag bijeen in Brussel voor een spoedoverleg over het geweld van jihadisten in Europa.

Algemene dreiging

De dreiging van jihadisten zou ook in Nederland sterk aanwezig zijn. Volgens de Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV) heeft de Nederlandse politie onlangs twee Syrië-gangers opgepakt die een aanslag op de politicus beraamden.

Het Openbaar Ministerie weigert dit te bevestigen, maar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zegt dat er zeker een ‘algemene dreiging‘ van jihadreizigers uitgaat, en dat Nederland deze met alle mogelijke middelen zal bestrijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.