buitenland

Gastoevoer aan Oekraïne volledig stopgezet

Door Fieke Hamers - 16 juni 2014

Rusland en Oekraïne zijn het voor de deadline van maandagochtend niet eens geworden over gasbetalingen. Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft de gastoevoer aan Oekraïne volledig stopgezet. Gas dat bedoeld is voor de rest van Europa wordt wel doorgevoerd.

Gazprom stapt naar de rechter om Oekraïne te dwingen een gasschuld van zo’n 3 miljard euro te betalen. Sinds er een pro-westerse regering in Kiev zetelt, heeft Rusland een eerder afgesproken korting op de gasprijs voor Oekraïne teruggedraaid. Daarmee verdubbelde de gasprijs.

Rusland stelde Oekraïne een ultimatum: indien er vóór 16 juni geen akkoord was bereikt over nieuwe gasprijzen, moest Oekraïne de miljardenschuld aan achterstallige betalingen aflossen.

Compromis

Zondagavond deed Europees Commissaris voor Energie Günther Oettinger, die als bemiddelaar optreedt in het conflict, een laatste voorstel. Oekraïne ging akkoord met het compromis van een prijs van rond de 285 euro per 1.000 kubieke meter gas en een lagere prijs in de zomer van 220 euro.

Rusland wees het compromis af en eiste een vaste prijs van 285 euro en een onmiddellijke afbetaling van zo’n 1,5 miljard euro aan schulden.

Ultimatum

Na het aflopen van het ultimatum op maandag heeft Gazprom aangegeven dat het Oekraïne geen gas meer levert, tenzij er vooraf wordt betaald. ‘Ze hebben niets betaald, als gevolg daarvan leveren we niets,’ zei woordvoerder Sergej Kuprijanov van Gazprom in een persconferentie.

Het Russische bedrijf heeft aangekondigd dat het een rechtszaak aanspant tegen Naftogaz, het Oekraïense gasbedrijf, om betaling van ruim 3 miljard euro aan schulden af te dwingen.

Gewaarschuwd

Gazprom heeft gemeld dat het wel gas blijft leveren dat Naftogaz moet doorvoeren naar andere Europese landen. Ongeveer eenderde van het gas van Europa komt van Gazprom, waarvan de helft wordt geleverd via Oekraïne.

Maandag waarschuwt Rusland de Europese Unie dat als Oekraïne het gas dat het moet doorvoeren naar Europa zelf gebruikt, er tekorten kunnen optreden in de rest van Europa.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.