buitenland

‘Geen sporen van geweld op gevonden botresten Panama’

Door Fieke Hamers - 23 juni 2014

Op de gevonden resten van botten die toebehoren aan de vermiste Lisanne Froon zijn geen sporen van geweld gevonden. Over Kris Kremers is nog geen uitsluitsel. Later op maandag volgt een persconferentie van het Panamese onderzoeksteam.

De botresten die zijn gevonden in het gebied waar de vrouwen verdwenen zijn pathologisch onderzocht. De uitslag van twee monsters geeft aan dat het gaat om resten van Lisanne Froon.

Er is nog geen mogelijke doodsoorzaak vastgesteld, maar een misdrijf lijkt onwaarschijnlijk. Dat meldt de NOS naar aanleiding van gesprekken met de leider van het onderzoek.

Twee Nederlandse rechercheurs die hebben geholpen bij het onderzoek keren maandag terug naar Nederland. Volgens Panamese politie blijft de zoektocht naar de vrouwen doorgaan. Op het moment is dat wel lastiger vanwege slechte weersomstandigheden.

Zoektocht

Kris Kremers en Lisanne Froon verdwenen op 1 april in de buurt van Boquete, ruim 300 kilometer ten westen van de hoofdstad Panama. Er werd een grootschalige zoekactie opgezet naar de twee vrouwen.

Er werd een stichting opgericht door de familie van Froon en Kremers: Vind Kris en Lisanne. Met de stichting hoopten ze de zoektocht voort te kunnen zetten als het politiespeurwerk werd afgezwakt. Ondertussen werd er een beloning uitgeloofd naar de gouden tip die naar de vrouwen leidt. Deze werd eind april verhoogd van 2.500 naar 30.000 dollar.

Nederlandse speurhonden werden eind mei naar de bossen rond Panama gestuurd om te helpen zoeken. Na een week zoeken zonder resultaat keerden de honden terug naar Nederland.

Doorbraak

Op 14 juni vond een doorbraak plaats in de zoektocht. Op ongeveer acht uur lopen van de stad Boquete zijn in een rugzak de telefoons, een verzekeringspasje en een digitale camera van de vrouwen gevonden. Rond de vindplaats is een speurtocht op touw gezet.

Vijf dagen later zijn de botten en schoenen gevonden. Maandagmiddag geeft het Panamese onderzoeksteam een persconferentie over de zaak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.