buitenland

Geheime actie leidt tot oppakken van verdachte aanslag Benghazi

Door Tom Reijner - 17 juni 2014

Amerikaanse speciale eenheden hebben een man opgepakt die ervan wordt verdacht een belangrijke rol te hebben gespeeld bij de terreuraanslag op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi in 2012.

De verdachte, Ahmed Abu Khattala, zou dit weekeinde tijdens een geheime operatie in Libië zijn gepakt. De voorbereiding voor de geheime operatie heeft naar verluidt maanden in beslag genomen.

Onder vuur

Bij de aanslag op het consulaat op 11 september 2012, precies elf jaar na de aanslagen van Al-Qa’ida in New York en Washington D.C., kwamen de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens en drie medewerkers om het leven.

Onder de vlag van een anti-Amerikaanse demonstratie tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims, namen tientallen islamitische strijders het Amerikaanse consulaat onder vuur. Daarbij gebruikten ze raketwerpers, mortieren, granaten en mitrailleurs. Uiteindelijk staken ze het consulaat in brand.

Kritiek

De aanval leidde tot veel kritiek op de Amerikaanse president Barack Obama. Die zou te weinig aandacht hebben gehad voor de veiligheid van Amerikaanse diplomaten. Bovendien heeft hij de aanval niet direct als een terroristische aanslag bestempeld.

Ook de veiligheidsdiensten zouden een foute inschatting hebben gemaakt van de explosieve situatie in de Libische stad. Zij dachten dat het een onschuldige demonstratie tegen de anti-moslimfilm zou zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.