buitenland

Herdenking Sikhs ontaardt in gevecht met zwaarden

Door Fieke Hamers - 06 juni 2014

Bij de dertigste herdenking van de legeroperatie bij de Gouden Tempel in India waarbij honderden doden vielen, zijn rivaliserende groepen Sikhs met elkaar in gevecht geraakt. Met zwaarden en stokken gingen de mannen elkaar te lijf.

Op beelden is te zien hoe twee groepen Sikhs met blauwe, gele en oranje tulbanden elkaar achtervolgen met zwaarden op de marmeren trappen van de heilige tempel in de staat Punjab.

Er vielen zeker tien gewonden als gevolg van het geweld bij de Gouden Tempel.

Toespreken

Jaarlijks wordt op 6 juni wordt de beruchte Operation Blue star uit 1984 herdacht. Bij deze operatie van het Indiase leger in de Gouden Tempel, die was gericht op het verdrijven van gewapende separatisten, vielen toen zeker 400 doden.

De aanleiding voor het geweld zou zijn dat de groepen het niet eens werden over wie het publiek als eerste mocht toespreken. De politie heeft de situatie onder controle gekregen en heeft de tempel extra beveiligd.

Liquidatie

Uit wraak voor de legeroperatie in 1984 werd de toenmalige minister-president van India Indira Gandhi geliquideerd door haar Sikh bodyguards.

Daarop ontstonden hevige rellen waarbij zo’n 3.000 doden vielen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.