buitenland

Hillary Clinton: het is tijd voor een vrouwelijke leider

Door Shari Deira - 16 juni 2014

Hillary Clinton wil nog steeds niet zeggen of ze zich kandidaat stelt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar ze zinspeelt er op los. Ze zou graag zien dat er een vrouw aan de macht komt in de Verenigde Staten.

‘Natuurlijk wil ik ook dat de Verenigde Staten snel een vrouw op de hoogste positie hebben,’ zegt Clinton in een interview met het Duitse weekblad Stern.

Aandacht

Of Clinton (66) zichzelf geschikt vindt voor die baan, laat ze in het midden: ‘Ik zal er alles aan doen dat dat [een vrouwelijke president, red.] gebeurt. Maar ik weet nog niet of ik dat moet zijn.’

Clinton krijgt de laatste weken veel media-aandacht vanwege het nieuwe boek Hard Choices (Cruciale keuzes). In het boek bespreekt Clinton de jaren dat zij minister van Buitenlandse Zaken was en de vraagstukken waar zij toen voor stond.

Campagne

De komst van het boek van Clinton wordt door velen gezien als de start van haar campagne. Eerder zei Clinton dat een vrouwelijke kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 een vrouwvriendelijker klimaat aantreft dan in 2008.

De vraag of Clinton zich verkiesbaar gaat stellen, wordt haar diverse keren per dag gesteld, maar ze heeft naar eigen zeggen nog geen beslissing genomen. In een eerder interview zei de vrouw van ex-president Bill Clinton dat ‘het waarschijnlijk’ is dat ze haar deelname niet voor volgend jaar zal aankondigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.