buitenland

Hoe Israël reageert op vorming ‘Palestijnse terreurregering’

Door Tom Reijner - 05 juni 2014

De terreurgroep Hamas en Fatah van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas sloten deze week een regering van nationale eenheid. Daar is Israël allerminst blij mee, blijkt uit donderdag gepresenteerde plannen.

Het ministerie van Volkshuisvesting heeft aanbestedingen uitgeschreven voor de nieuwbouw. De minister van dat departement, Uri Ariel, noemde de bouwplannen een reactie op de ‘Palestijnse terreurregering‘.

Pijnlijk

Premier Benjamin Netanyahu zei eerder dat Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, niet hoeft te verwachten dat er over vrede wordt onderhandeld, nu hij ‘ja’ heeft gezegd tegen terrorisme.

Volgens hem zet zijn land voortdurend ‘moedige en pijnlijke stappen’ om vrede te bereiken, terwijl de Palestijnen een oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten blijven weigeren.

Moeizaam

Hamas en Fatah liggen al jaren met elkaar in de clinch. De terreurorganisatie heerst over de Gazastrook, een klein stukje land ingeklemd tussen Egypte en Israël, terwijl Fatah de scepter zwaait over de Westelijke Jordaanoever.

Ondanks dat de rivaliserende bewegingen Fatah en Hamas in april een akkoord sloten, verliep het vormen van de regering erg moeizaam. De poging liep op het laatste moment nog bijna vast.

De Israeliërs besloten de eventuele nieuwe Palestijnse regering niet te erkennen en riepen de rest van de wereld op hetzelfde te doen. Geplande vredesonderhandelingen brak Israël eerder al af vanwege de dreigende verzoening tussen de twee Palestijnse concurrenten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.