buitenland

Hoe kan een gewapende Syriëganger Joods museum binnenlopen?

Door Servaas van der Laan - 01 juni 2014

Veiligheidsdiensten zeggen jihadisten die terugkeren uit Syrië ‘nauwlettend’ in de gaten te houden. Maar Syriëganger Mehdi N. kon ongestoord met een Kalasjnikov het Joodse museum in Brussel binnenlopen om daar vier personen dood te schieten.

Vrijdag werd de 29-jarige Mehdi N. in het Franse Marseille gearresteerd als verdachte van de aanslag op het Joodse museum in Brussel. De manier waarop de Fransman werd gearresteerd, biedt reden tot zorg. Dit gebeurde namelijk bij toeval.

Drugscontrole

Volgens persbureau AFP zat de man in een bus die van Amsterdam, via Brussel, naar Marseille voerde. De bus werd in de Zuid-Franse plaats vanwege de herkomstplaats uit routine gecontroleerd op drugs.

Agenten troffen in de bagage van N. een revolver en een Kalasjnikov aan, wapens die werden gebruikt bij de aanslag in Brussel. Toen de agenten ook een petje zagen dat op de camerabeelden was te zien die na de aanslag werden verspreid, ging er een belletje rinkelen. De vermoedens werden bevestigd toen op de camera die de man bij zich droeg, beelden van de aanval werden gevonden.

Terrorisme

De man is in voorlopige hechtenis gezet voor maximaal 96 uur op verdenking van moord, poging tot moord en terrorisme.

Volgens persbureau AFP was de man bekend bij de Franse inlichtingendiensten omdat hij in 2013 in Syrië is geweest om extremistische moslims te assisteren bij de jihad.

N. heeft daarnaast een strafblad in Frankrijk. In 2009 werd hij tot twee jaar celstraf veroordeeld wegens het plegen van een gewapende overval.

Hoe kan dit?

Veiligheidsdiensten, zoals in Nederland de AIVD, zeggen Syriëgangers die terugkeren nauwlettend in de gaten te houden.

Voor de diensten is er, als de berichtgevingen van het AFP kloppen, de komende dagen maar één prangende vraag die beantwoord moet worden: Hoe kon de gewelddadige jihadist Mehdi N. zwaar gewapend een Joods museum in Brussel binnenlopen om daar zijn laffe daad te plegen?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.