buitenland

Iraanse president Rouhani: wij zijn klaar om Irak te helpen

Door Shari Deira - 14 juni 2014

Iran is klaar om buurland Irak te helpen in de strijd tegen ISIS-terroristen. ‘Als de Iraakse regering ons om hulp vraagt, kunnen we het land de hulp geven dat het nodig heeft in de strijd tegen het terrorisme.’

President Hassan Rouhani van Iran zei dat zaterdag tijdens een persconferentie. Hij ontkent dat Iran al grondtroepen naar Irak heeft gestuurd.

Terroristen

Rouhani zegt dat de regering van Irak nog niet om hulp heeft gevraagd. De Iraanse president sluit ook niet uit dat Iran zal samenwerken met vijand de Verenigde Staten. ‘Daar kunnen we over nadenken als Amerika terroristen in Irak of ergens anders confronteert.’

Bronnen verklaren tegenover CNN en The Wall Street Journal dat Iran al enkele elite eenheden naar Irak heeft gestuurd.

Hoofdkwartier

De historische stad Samarra wordt het hoofdkwartier van het Iraakse leger om de terroristen van ISIS te bestrijden. In deze stad leidt het leger de strijd ‘waarmee de door terroristen bezette gebieden worden heroverd’, zegt de Iraakse president Nouri al-Maliki.

Maliki sprak zaterdag tijdens een toespraak zijn bevolking moed in. Hij benadrukte dat zijn regering als één natie zal vechten en dat zijn regering niet sektarisch is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.