buitenland

Irak heeft hulp van Amerika niet nodig, zegt Khamenei

Door Shari Deira - 22 juni 2014

Iran staat kritisch tegenover de inmenging van de Verenigde Staten in Irak. De Iraanse opperste leider ayatollah Ali Khamenei zegt dat Irakezen er zelf voor kunnen zorgen dat er een eind komt aan het geweld. Daar hebben ze Amerika niet voor nodig.

Khamenei zei zondag in een vergadering met justitie in de Iraanse hoofdstad Teheran dat burgers, de overheid en de geestelijken in Irak de problemen met ISIS kunnen oplossen.

Adviseren

De Amerikaanse president Barack Obama zei donderdag dat zijn land driehonderd militaire adviseurs zou sturen naar Irak om het leger te trainen en te adviseren in strijd tegen de terroristen van ISIS. Volgens Khamenei doet Amerika dat, omdat het de macht in Irak wil houden.

Het conflict is in werkelijkheid dan ook tussen degenen die streven naar Iraakse onafhankelijkheid en degenen die willen dat Irak aan de kant van de Verenigde Staten blijft staan, zegt de opperste leider van Iran.

Voorbereid

Het is de bedoeling dat de Amerikaanse speciale eenheden werken naast de adviseurs die al in Irak zijn. Obama garandeerde dat de Verenigde Staten geen gevechtstroepen zullen sturen.

Intussen hebben soennitische extremisten van ISIS in het westen van Irak, drie steden veroverd. Ingewijden zeggen tegen BBC News dat het erop lijkt dat de terroristen beter zijn getraind en voorbereid dan het Iraakse leger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.