buitenland

‘Irak verzocht Verenigde Staten vergeefs om drone-aanvallen’

Door Shari Deira - 12 juni 2014

Irak zou de Verenigde Staten diverse keren hebben gevraagd om luchtsteun tegen oprukkende extremisten. De Amerikaanse president Barack Obama heeft daaraan geen gehoor gegeven.

Het Witte Huis zou terughoudend zijn om zich opnieuw te bemoeien met een conflict in Irak, meldt The New York Times.

Drones

De Verenigde Staten hebben wel aangegeven bereid te zijn ‘elke gepaste hulp’ te verlenen om de verslechterende veiligheidssituatie het hoofd te bieden. Terroristen van de radicale groepering Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) hebben in Irak de stad Mosul ingenomen.

Amerika voert regelmatig aanvallen uit met drones in Pakistan en Jemen, om terroristen te doden die geweld willen gebruiken tegen de Amerikanen. Ondanks het oprukken van de ISIS-strijders in Irak, hebben de Verenigde Staten nog niet besloten om ook in Irak drone-aanvallen uit te voeren.

VN

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) veroordeelt de gewelddadige inname van Mosul. De VN ziet de inname als het werk van een terroristische organisatie die de regio wil destabiliseren.

‘De VN-Veiligheidsraad veroordeelt de recente ontwikkelingen in de stad Mosul in de sterkste bewoording. ISIS heeft grote delen van de stad ingenomen, waaronder het Turkse consulaat en overheidsgebouwen, en heeft honderdduizenden mensen ontheemd.’

De vijftien landen van de Veiligheidsraad dringen verder aan op een onmiddellijke vrijlating van Turkse gijzelaars. Terroristen van ISIS bestormden het Turkse consulaat en namen daar 49 mensen gevangen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.