buitenland

ISIS in gevecht met Iraakse leger in omgeving Bagdad

Door Fieke Hamers - 16 juni 2014

In Irak zijn de ISIS-terroristen verder opgerukt naar de omgeving van Bagdad. Daar raakten ze in gevecht met het Iraakse leger. Het personeel van de Nederlandse ambassade in Bagdad wordt nog niet geëvacueerd.

Bij gevechten bij de stad Baquba op zo’n 60 kilometer van Bagdad zouden volgens de Iraakse overheid 23 terroristen zijn omgekomen. ISIS beweert zelf honderd Iraakse militairen te hebben gedood. Onafhankelijke bronnen hebben dit nog niet kunnen bevestigen.

Ambassade

De Verenigde Staten halen een groot deel van het personeel van de ambassade in Bagdad weg. Inmiddels zijn er tussen de vijftig en honderd Amerikaanse militairen gearriveerd die gespecialiseerd zijn in het beschermen van ambassades in risicovolle situaties.

Evacuatie van het Nederlandse ambassadepersoneel in Irak is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken op dit moment nog niet aan de orde.

Propaganda

Zondag werd ook de noordwestelijke stad Tal Afar ingenomen door de ISIS-jihadisten. Er werden door de groep gruwelijke beelden van massa-executies verspreid.

In een propagandacampagne beweert ISIS 1.700 Iraakse soldaten te hebben gedood in de afgelopen week.

Rijkdom

Maandag werd bekend dat Iraakse en Amerikaanse inlichtingendiensten kort voor de inname van de stad Mosul 160 USB-sticks met informatie over de terreurgroep in handen hebben gekregen.

Naast onder meer namen van strijders en spionnen bevatten de sticks ook informatie over de enorme rijkdom van ISIS. Voor de verovering van Mosul had de groep 875 miljoen dollar aan cash en eigendommen. Na de inname van de stad was de groep dankzij het beroven van banken en het innemen van militair materieel 1,5 miljard rijker.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.