buitenland

ISIS rukt op in Irak, sektarische spanningen nemen toe in Bagdad

Door Servaas van der Laan - 21 juni 2014

De soennitische terreurgroepering ISIS heeft na hevige gevechten tegen het Iraakse leger enkele strategische grensplaatsen ingenomen. Intussen nemen in hoofdstad Bagdad de sektarische spanningen toe.

De moslimterroristen veroverden na dagenlange gevechten de strategisch gelegen grensplaats al-Qaim.

Gevechten

Volgens de nieuwswebsite Sumaria News zijn de regeringstroepen op de vlucht geslagen. Aan de andere kant van de grens strijden ISIS en het eveneens radicale soennitische al-Nusra Front om de macht.

Dichterbij Bagdad, rond de stad Tikrit, zouden tientallen doden zijn gevallen als gevolg van de moslimterreur. Volgens de laatste berichten zijn de terroristen tot 40 kilometer buiten Bagdad genaderd.

Protestmars

In een reactie op het soennitische geweld organiseerde de radicale sjiitische leider Moqtada al-Sadr een militaire protestmars door de straten van de hoofdstad. Duizenden militanten marcheerden in volledige oorlogsuitrusting door de stad.

Ze geven gehoor aan de oproep van geestelijk leiders om zich te verzetten tegen de opmars van ISIS. ‘Mosul, Tal Afar, Falluja, het maakt niet uit, als Allah het wil, verdedigen we iedere plek,’ zegt één van hen tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. Overal in de stad melden vrijwilligers zich bij spontaan opgeworpen aanmeldingsplekken voor het leger om de stad te verdedigen.

Machteloos

De Iraakse regering van premier Nuri al-Maliki kijkt intussen machteloos toe hoe de sektarische spanningen in de hoofdstad stijgen.

Al-Maliki heeft de hulp van de Verenigde Staten ingeroepen. De Amerikanen hebben specialisten en trainers naar Irak gestuurd ter ondersteuning van het leger, maar zijn vooralsnog niet van plan zelf militair in te grijpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.