buitenland

ISIS-terroristen rukken op in het noordoosten van Irak

Door Shari Deira - 13 juni 2014

Terroristen van het aan Al-Qa’ida gelieerde ISIS zijn vrijdag doorgegaan met hun opmars in het noordoosten van Irak. Het is de extremisten gelukt om de plaatsen Saadiyah en Jalawla in te nemen.

Vanuit de nabijgelegen stad Muqdadiya nam het Iraakse leger de steden onder vuur. Tientallen families sloegen op de vlucht voort het artillerievuur.

Gevaar

ISIS-terroristen slaagden er eerder deze week al in om de tweede stad van Irak, Mosul, te veroveren. Gevreesd wordt dat het de extremisten lukt om Bagdad te bereiken. Volgens de Verenigde Naties (VN) loopt de hoofdstad echter geen gevaar.

Bagdad is goed beveiligd en de Iraakse overheid heeft nog de macht over de stad, zei de VN-top donderdagavond tegen de VN-Veiligheidsraad. De Veiligheidsraad heeft steun uitgesproken voor de regering van Irak en veroordeelt alle terroristische acties.

Helpen

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat zijn regering ‘alle opties’ openhoudt, waaronder een militaire interventie, om Irak te helpen in de strijd tegen de extremisten. Hij benadrukt dat het Witte Huis niet de intentie heeft om grondtroepen naar Irak te sturen.

‘Irak zal meer hulp nodig hebben. Het land heeft meer hulp nodig van ons, en van de internationale gemeenschap,’ zegt Obama.

Ongeveer 500.000 Irakezen zijn hun huizen ontvlucht vanwege het toenemende geweld. De bloedige confrontaties tussen terroristen van ISIS en het leger van de regering hebben al tientallen levens geëist.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.