buitenland

ISIS zet door: Turks consulaat Mosul in handen van terroristen

Door Tom Reijner - 11 juni 2014

ISIS, de terreurbeweging die bezig is aan een opmars in verschillende gebieden in Irak, zou in de veroverde stad Mosul het Turkse consulaat zijn binnengedrongen. Wat speelt zich in het gebouw af?

Verschillende Turkse media melden dat de terroristen diplomaten gegijzeld houden en dat zij zijn overgebracht naar het ISIS-hoofdkwartier in Mosul.

Gevaar

Maar andere bronnen weerspreken dat. Zo zeggen Koerdische media dat de diplomaten in allerijl zijn geëvacueerd en dat zij verder geen direct gevaar lopen.

De Turkse regering laat intussen weten dat er alles aan wordt gedaan om de veiligheid van de diplomaten te garanderen. Premier Recep Tayyip Erdogan en veiligheidsdiensten zijn met spoed bij elkaar gekomen.

Wreed

De afgelopen dagen zijn ruim 500.000 mensen gevlucht uit de Noord-Iraakse stad. Dat is ruim een kwart van het inwonertal van de stad, die, na de hoofdstad Bagdad, met 2 miljoen mensen de grootste stad is van Irak.

De bevolking is overwegend Arabisch, maar in de omgeving wonen vooral Koerden. Mosul ligt net buiten de autonome Koerdische regio in het noordoosten van Irak. Mensen zijn erg bang voor ISIS. De terreurbeweging staat bekend om het wrede geweld.

Verenigen

Dat zien ook de Iraakse autoriteiten. De regering in Bagdad liet weten dat zij, samen met de Koerden, wil optrekken om de opmars van ISIS een halt toe te roepen.

De terroristen moeten worden verdreven, zei de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hohsyar Zebari. Hij riep alle Iraakse leiders op zich snel te verenigen tegen de ‘ernstige en dodelijke bedreiging’ voor het land.

De afgelopen tijd is juist gebleken dat de Iraakse overheid geen rust kan brengen in Irak en de veiligheid van de inwoners in het Arabische land niet kan garanderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.