buitenland

Israël jaagt op tienerontvoerders: 64 Hamasleden opgepakt

Door Anne-Marie Spermon - 18 juni 2014

Het Israëlische leger heeft tijdens een nachtelijke operatie 64 leden van Hamas opgepakt. Israël deinst volgens minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman nergens voor terug om de drie Israëlische jongens, die afgelopen donderdag werden ontvoerd, op te sporen.

President Benjamin Netanyahu feliciteerde zijn troepen woensdagochtend met de succesvolle operatie op de Westelijke Jordaanoever, meldt de Jerusalem Post.

Ruil

Onder de 64 opgepakte leden van terreurorganisatie Hamas zijn 51 Palestijnen die al eerder vastzaten in een Israëlische gevangenis. Zij werden in 2011 vrijgelaten als onderdeel van een ruil: Israël liet toen meer dan duizend Palestijnse gevangenen vrij om de ontvoerde militair Gilad Shalit terug te krijgen.

Volgens Israël hebben de 51 zich niet aan de voorwaarden van hun vrijlating gehouden. Er zijn geruchten dat een splintergroep van Hamas achter de ontvoering van de drie Israëlische jongens zou zitten.

Operaties

Israël is sinds donderdag met man en macht op zoek naar drie jongens – 16, 16, en 19 jaar – die tijdens het liften verdwenen. Eén van hen belde zelf de politie om de ontvoering te melden.

Sindsdien voert het Israëlische leger talloze operaties uit om, zo laat Netanyahu weten op Twitter, ‘de ontvoerde jongeren terug te krijgen en Hamas een slag toe te dienen‘.  Tijdens de nachtelijke operatie viel het leger ook negen liefdadigheidsinstellingen van Hamas binnen.

Toneelstuk

Tot nu toe is op ruim 800 plekken gezocht, zijn tientallen huizen binnengevallen en zijn rond de 240 arrestaties verricht.

Volgens Mahmoud al-Aloul, een prominent lid van Fatah en een goede vriend van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, is de ontvoering van de jongens een slecht geregisseerd ‘toneelstukje‘ dat dient om Israëlische acties tegen Hamas goed te praten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.