buitenland

Israël vergeldt dood tiener met aanvallen op Syrië

Door Fieke Hamers - 23 juni 2014

Israël heeft maandagnacht gevechtsvliegtuigen en raketten afgevuurd op negen doelwitten in Syrië. De aanvallen waren bedoeld als vergelding voor een raketaanval vanuit Syrië van zondag waarbij een Israëlische tiener om het leven kwam.

Volgens het Israëlische leger waren de luchtaanvallen gericht op militaire doelwitten van het Syrische leger. Israël heeft niet vrijgegeven waar de doelwitten zich precies in Syrië bevinden.

Reden voor de aanval was een raketaanval vanuit Syrië eerder op zondag. Een auto van een onderhoudsploeg voor het Israëlische leger werd beschoten met een anti-tankprojectiel. Daarbij kwam een Israëlische tiener om het leven. Zijn vader en twee andere inzittenden raakten daarbij gewond.

Doelbewust

Een woordvoerder van het Israëlische leger Peter Lerner, zegt tegen de Washington Post dat er duidelijk sprake is geweest van een doelbewuste aanval. Het is nog niet duidelijk wie er achter de aanval zat.

Zowel het Syrische leger als rebellen die tegen de regering van Bashar al-Assad vechten bevinden zich in het gebied.

Grens

In 1967 veroverde Israël het grootste deel van de Golanhoogvlakte op Syrië. Sindsdien is het grensgebied relatief rustig geweest, tot aan de start van het conflict in Syrië in 2011.

De laatste drie jaar heeft Israël zeker veertig miljoen euro uitgegeven aan hypermoderne bescherming van de grens om te voorkomen dat het geweld in Syrië over de Israëlische grens komt.

In maart raakten nog vier Israëlische soldaten gewond door een bom in het grensgebied. Ook toen reageerde Israël met luchtaanvallen op Syrische militaire doelwitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.