buitenland

Israël vergeldt Palestijnse raketten met bombardement op Gaza

Door Tom Reijner - 29 juni 2014

De Israëlische luchtmacht heeft zondag zeker zes stellingen van terroristen in de Gazastrook bestookt. De aanval is een vergelding voor raketten op Israël vanuit het door Hamas gecontroleerde gebied.

‘Als het nodig is,’ zegt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, ‘zullen we deze operatie verder uitbreiden.’

Eerder vandaag raakte een Palestijnse raket een fabriek in de zuidelijk gelegen stad Sderot, Het complex vatte vervolgens vlam. Volgens de Israëlische krant Ha’aretz is de brandweer er intussen in geslaagd de brand te blussen.

Verzoening

Sinds de terreurorganisatie Hamas een ‘verzoeningsakkoord‘ sloot met Fatah, de beweging van Mahmoud Abbas, zijn vanuit de Palestijnse gebieden al meer dan zestig raketten afgevuurd op Israël.

Daarbij zijn enkele gewonden gevallen. De vergeldingsacties van de Israëliërs zouden zeker tachtig mensen hebben verwond. Twee terroristen zijn om het leven gekomen, blijkt uit Palestijnse bronnen.

Op zoek

Israël is nog altijd hard op zoek naar de drie gegijzelde tieners op de Westelijke Jordaanoever. Honderden Palestijnen zijn gearresteerd tijdens de zoektocht naar de Israëliërs en enkele Palestijnen zijn om het leven gekomen tijdens operaties van het leger.

Eerder deze week onthulde de regering in Tel Aviv namen van de twee mannen die achter de ontvoering zouden zitten van Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19). De beide terroristen zijn allebei lid van Hamas, waardoor Israël ervan overtuigd is dat de terreurbeweging de ontvoering heeft gecoördineerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.