buitenland

Juan Carlos tekent abdicatiewet, Felipe nieuwe Koning Spanje

Door Shari Deira - 19 juni 2014

Spanje heeft vanaf donderdag een nieuwe Koning: Felipe VI volgt zijn vader Juan Carlos op. Juan Carlos tekende om middernacht een abdicatiewet tijdens een sobere ceremonie in het paleis.

Vandaag zal Juan Carlos (76) het bevel over de strijdkrachten overdragen aan zijn zoon Felipe (46). Na deze plechtigheid zal de nieuwe Koning met zijn vrouw Letizia en hun twee dochters Leonor en Sofia naar het huis van afgevaardigden vertrekken voor het afleggen van de eed.

Rijtoer

De Inhuldiging van Felipe is een sobere gebeurtenis, waarvoor geen buitenlandse gasten zijn uitgenodigd. Na de ceremonie volgt een militair defilé, een rijtoer door de stad en een balkonscène bij het koninklijk paleis.

Juan Carlos zal vandaag niet veel aanwezig zijn. Hij is alleen bij de balkonscène bij het koninklijk paleis.

Meerderheid

Zevenduizend agenten staan klaar om de dag in goede banen te leiden. De afgelopen weken zijn diverse keren duizenden Spanjaarden de straat opgegaan om te demonstreren tegen de monarchie. Toch zijn zij niet in de meerderheid.

Uit peilingen blijkt dat de meeste Spanjaarden de monarchie nog steeds zien als de beste staatsvorm. Dat komt ook doordat velen het vertrouwen hebben verloren in politici.

Felipe en zijn vrouw Letizia (foto AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.