buitenland

Kenia brengt zware slag toe aan terroristen van Al-Shabaab

Door Tom Reijner - 23 juni 2014

Keniaanse gevechtsvliegtuigen hebben trainingskampen van de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab onder vuur genomen. Daarbij zijn veel terroristen om het leven gekomen.

Er zouden zeker tachtig extremisten zijn gedood. In Anole waren zeker dertig doden en werden meerdere voertuigen vernietigd, melden betrokkenen bij de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië. In Kuday telde de missie meer dan vijftig doden.

In Kenia heerst grote angst dat de terroristen opnieuw toeslaan, na het bloedblad van een week geleden bij hotels aan de kust.

Kenia stuurde in 2011 troepen naar buurland Somalië en is sindsdien geregeld het doelwit van aanslagen uitgevoerd door Al-Shabaab.

Gekaapt busje

Inwoners van de kustplaats Mpeketoni keken een week geleden naar het WK voetbal, toen aanslagplegers met een gekaapt busje door de stad reden en lukraak op mensen schoten.

De groep gooide ook met explosieven in hotels en stak gebouwen in brand. Er zouden volgens de inwoners zeker twaalf vrouwen zijn ontvoerd. Kort daarna was er een nieuwe aanval waarbij opnieuw veel mensen omkwamen.

Voetbal

Maar volgens de president van Kenia, Uhuru Kenyatta, was de aanval niet het werk van islamitische terroristen, maar van lokale bendes of criminelen. Daarvoor is bewijs, zei de president, maar om wat voor bewijs het ging, maakte hij niet kenbaar.

De regering riep de bevolking na de aanvallen op om thuis naar het WK voetbal in Brazilië te kijken en vooral niet naar cafés of andere drukbezochte plekken te gaan. Eigenaren van cafés en restaurants werden dringend verzocht extra veiligheidsmaatregelen te treffen.

Na de aanslagen riepen vele regeringen, waaronder die van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, hun burgers op om risicogebieden in Kenia te mijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.