buitenland

Kerry dreigt Russen: rebellen moeten wapens heel snel inleveren

Door Tom Reijner - 26 juni 2014

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Rusland donderdag een ultimatum gesteld. Hij eist dat de Russen ‘binnen een paar uur’ beginnen met het ontwapenen van de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.

Kerry kwam met zijn dreigement aan het adres van de Russen na een overleg met zijn Franse collega Laurent Fabius. ‘Wij zijn het volledig met elkaar eens dat Rusland binnen nu en een paar uur moet beginnen met het ontwapenen van de separatisten,’ zei de Amerikaanse minister.

Tanks

Als dat niet gebeurt, komen er mogelijke nieuwe sancties tegen Rusland. Maar het Kremlin spreekt tegen dat het pro-Russische separatisten wapens levert en tanks de grens over laat rijden.

Het staakt-het-vuren dat op dit moment van kracht is en tot aanstaande vrijdag duurt, is erg wankel. Er zijn berichten dat er donderdag hevig wordt gevochten rond het vliegveld van Kramatorsk, een stad in het oosten van Oekraïne.

Fragiel

Het fragiele bestand werd de afgelopen dagen al verschillende keren verbroken. Het initiatief om tot een einde van het conflict te komen, kwam van Petro Porosjenko, de nieuwe president van Oekraïne.

Hij stelde een plan op met veertien punten, dat moet leiden tot vrede en eenheid in zijn land. Een van de punten betrof het bevel aan zijn manschappen om de wapens tijdelijk neer te leggen.

Porosjenko roept zijn Russische collega Vladimir Poetin vandaag op zijn vredesplan met daden te steunen, en niet met woorden. De Oekraïense president heeft tot dusver geweigerd om rechtstreeks met de separatisten in gesprek te gaan. Hij beschouwt hen als terroristen en niet als rebellen met gevoelens die wellicht serieus moeten worden genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.