buitenland

Koning Juan Carlos van Spanje legt zijn functie neer

Door Shari Deira - 02 juni 2014

De Spaanse koning Juan Carlos heeft maandag zijn aftreden bekendgemaakt. Felipe (46), de prins van Asturië, volgt zijn vader op als Koning van Spanje.

De ‘moeilijke situatie’ waarin de Spaanse monarchie al een aantal jaren verkeert, zou de reden zijn voor het aftreden van de Spaanse vorst. Later vandaag volgt een uitgebreidere verklaring voor het aftreden van Juan Carlos.

Dinsdag is er in Spanje een speciale bijeenkomst van de ministerraad om te praten over de nieuwe situatie. Om de abdicatie van Juan Carlos goed te keuren, moet de regering een wet aannemen, schrijft de Spaanse krant El Mundo.

Vrijheid

De Spaanse premier Mariano Rajoy spreekt van ‘een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van Spanje’. Rajoy noemt Juan Carlos een symbool van ‘vertrouwen, vrede en vrijheid’ voor de Spanjaarden.

Toch is hij ervan ‘overtuigd’ dat dit het beste moment is voor verandering. Hij ziet in de abdicatie het bewijs ‘voor de volwassenheid van onze democratie’.

Prins Felipe is niet het oudste kinds van de Spaanse Koning. Hij heeft twee oudere zussen, maar volgens de Spaanse wet hebben mannelijke troonopvolgers voorrang op vrouwen. Felipe is getrouwd met Letizia Ortiz en zij hebben samen twee dochters.

Steun

De 76-jarige Juan Carlos, die al jaren tobt met zijn gezondheid, en andere leden van de koninklijke familie kwamen de afgelopen jaren diverse keren onder vuur te liggen, waardoor er onder de Spaanse bevolking weinig steun was voor de monarchie.

Zo was hij in 2012 in Botswana voor olifantenjacht, terwijl hij al jaren erevoorzitter is van de Spaanse afdeling van natuurorganisatie WNF. Juan Carlos bood publiekelijk zijn excuses aan voor de peperdure jachtpartij.

Ook was er veel te doen om zijn schoonzoon Iñaki Urdangarin, die verdachte is in een fraudezaak.

Prins Felipe volgt zijn vader op (foto EPA)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.