buitenland

Le Pen weer antisemitisch: oven wacht voor Joodse zanger

Door Tom Reijner - 08 juni 2014

Front National-oprichter Jean-Marie Le Pen heeft weer voor ophef gezorgd met een beledigende uitspraak. In reactie op kritiek van de zangers Yannick Noah en Patrick Bruel op zijn partij zei Le Pen dat de oven de volgende keer wordt aangezet.

Hij verwees daarmee naar de moord op de Joden in Tweede Wereldoorlog. De oprichter en erevoorzitter van het Front National deed zijn uitspraak in een filmpje bedoeld voor de website van de partij.

Op die site is de video intussen niet meer te zien, maar het staat wel op de site van de Franse krant Le Parisien.

Kritiek

Het vraaggesprek met Le Pen ging over de kritiek van verschillende beroemdheden op het Front National, die bij de Europese Verkiezingen een enorme winst boekte. Onder meer de zangeres Madonna en oud-tennisser Yannick Noah spraken zich negatief uit over de winst van de partij bij de Europese Verkiezingen.

Als ze niet van Frankrijk houden, moeten ze hier ook maar niet meer optreden, zei Le Pen. Patrick Bruel, die joods is, kreeg van een lachende Le Pen de antisemitische opmerking naar zijn hoofd.

Imago

De organisatie SOS Racisme gaat aangifte doen van de antisemitische uitspraak. Le Pen is meerdere keren veroordeeld voor haatzaaien.

Zijn dochter, Marine, probeert haar partij juist een vriendelijker imago te geven. Zij wil met de PVV en andere eurosceptische partijen een fractie in het Europees Parlement vormen.

PVV-voorman Wilders benadrukt dat het Front National onder leiding van Marine Le Pen geen antisemitische partij is, maar haar vader zit wel namens de partij in de Europese fractie van Front National.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.