buitenland

Levenslang voor moord op Russische journalist Politkovskaja

Door Shari Deira - 09 juni 2014

Twee mannen in Rusland zijn veroordeeld tot een levenslange celstraf voor de moord op journalist Anna Politkovskaja in 2006. De veroordeelden zijn schutter Roestam Machmoedov en zijn oom Lom-Ali Gaitoekajev, die de moord zou hebben georganiseerd.

De mannen werden eerder al schuldig bevonden door de rechtbank in Moskou. Drie andere betrokkenen werden eerder veroordeeld tot celstraffen tussen de twaalf en twintig jaar.

Lift

Politkovskaja was een onderzoeksjournalist en stond bekend als kritisch tegenover de Russische president Vladimir Poetin. Ze werkte voor de krant Novaja Gazeta en schreef over oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen in de Russische Kaukasusrepubliek Tsjetsjenië.

Ze werd op 48-jarige leeftijd doodgeschoten in een lift in haar appartementencomplex. Wie opdracht heeft gegeven voor de moord, is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. De moord was op 7 oktober, de verjaardag van Poetin.

De dood van Politkovskaja wordt door critici gezien als bewijs dat Rusland de veiligheid van journalisten niet garandeert. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat met de straffen nog geen recht is gedaan, omdat de veroordeelden slechts de uitvoerders zijn van de opdracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.