buitenland

Mag Nederlandse VN-diplomaat Robert Serry in Israël blijven?

Door Shari Deira - 22 juni 2014

Robert Serry, een Nederlandse diplomaat voor de Verenigde Naties, dreigt in Israël te worden verklaard als persona non grata. Serry zou voornemens zijn 20 miljoen dollar over te maken aan terreurbeweging Hamas.

In Jeruzalem is Serry actief als speciale coördinator namens de Verenigde Naties (VN) bij het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.

Geld

Het geld moest worden overgemaakt vanuit Qatar naar Gaza, om salarissen te betalen. Serry zou aan Israël en de Palestijnse president Mahmoud Abbas toestemming hebben gevraagd voor de overboeking, maar beide partijen stemden daarmee niet in.

Serry wilde het er niet bij laten zitten, en zou binnen de VN hebben geprobeerd om ervoor te zorgen dat het geld zou worden overgemaakt door middel van VN-organisaties. Volgens de VN wilde Serry ‘alleen assistentie in deze zaak verlenen wanneer alle betrokken partijen, inclusief Israël, daarvoor toestemming hebben gegeven’.

Ontvoering

De geldtransfer ligt momenteel gevoelig voor Israël, omdat het land Hamas verantwoordelijk houdt voor de ontvoering van drie Israëlische tieners. Bovendien beschouwt Israël Serry al geruime tijd als voorstander van de Palestijnse zaak.

In april zou de Nederlander hebben gezegd dat Israël diplomaten en Palestijnen verbood om deel te nemen aan een religieuze ceremonie voorafgaand aan Pasen. Minister Avigdor Lieberman (Buitenlandse Zaken) van Israël zei dat Serry zijn land zwarte wilde maken vlak voor het bezoek van de paus.

Integriteit

Serry vindt het ‘ontmoedigend’ dat Israël zijn integriteit in twijfel trekt.

Zondag organiseert Lieberman een speciale bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken, om over de kwestie te praten, melden Israëlische media. Als Israël Serry als persona non grata verklaart, zal hij het land moeten verlaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.