buitenland

Meer bekend over gevangenschap van Bowe Bergdahl

Door Shari Deira - 07 juni 2014

Een week na de vrijlating van de Amerikaanse militair Bowe Bergdahl wordt er meer bekend over zijn gezondheidstoestand en de jaren die hij in gevangenschap leefde. Bergdahl is nog steeds in een ziekenhuis in Duitsland en heeft zijn familie nog niet gesproken.

Dat zegt een Amerikaanse overheidsfunctionaris op anonieme basis tegen nieuwszender CNN. In zijn vijf jaar bij de Taliban is Bergdahl geestelijk en lichamelijk mishandeld.

Doos

Bergdahl lijdt nu aan psychische problemen, zegt de functionaris. De militair zou hebben geprobeerd te ontsnappen tijdens zijn gevangenschap, maar slaagde daar niet in. Na die ontsnappingspoging sloten de Taliban hem op in een kleine ruimte, een kooi of een doos.

Hoewel de toestand van Bergdahl vooruit gaat door de behandelingen, is hij er nog niet klaar voor om naar de Verenigde Staten te reizen. Wanneer dat wel gebeurt, is nog onduidelijk.

‘Er is geen vast tijdsplan voor het herstellingsproces van sergeant Bergdahl,’ staat in een verklaring van het Landstuhl medisch centrum. Wanneer hij teruggaat naar Amerika hangt af van het ‘genezings-  en reïntegratieproces’.

Emotioneel

Als Bergdahl er klaar voor is, vliegt hij naar Texas waar hij zijn ouders kan zien. Een eerste ontmoeting met familie zal maar enkele minuten duren, omdat deze herenigingen vaak emotioneel zeer intens zijn.

Uit een onderzoek uit 2009 na de verdwijning van Bergdahl blijkt dat hij zijn militaire basis vrijwillig heeft verlaten. Het staat nog niet vast dat hij toen het leger daadwerkelijk wilde verlaten, omdat niet vaststaat waarom hij de basis verliet. Het is dan ook nog niet besloten of hij wordt vervolgd als deserteur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.