buitenland

‘Merkel wil nu Lagarde als EC-voorzitter, exit Juncker?’

Door Servaas van der Laan - 03 juni 2014

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Frankrijk gevraagd IMF-baas Christine Lagarde naar voren te schuiven als kandidaat voor de post van voorzitter van de Europese Commissie. Hiermee lijkt Merkel een streep te zetten door de kandidatuur van Jean-Claude Juncker.

Dat melden twee ‘betrouwbare bronnen’ aan persbureau Reuters.

Hollande

Merkel zou het de Franse president François Hollande in een persoonlijk gesprek hebben gevraagd. Die zou nog in dubio zijn. Hollande hecht ook waarde aan de positie van Lagarde bij het IMF.

Daarnaast ligt het voor de socialist gevoelig om een centrumrechtse figuur naar voren te schuiven voor de Europese post.

Merkel

De voordracht is vooral opvallend voor Merkel. Eerder leek de Duitse politicus nog achter de door de Europese Volkspartij naar voren geschoven Jean-Claude Juncker te staan.

Maar op die kandidatuur is veel kritiek. Criciti zien liever een nieuw gezicht op de post in plaats van de EU-veteraan Juncker. Éen van die nieuwe gezichten, Jyrki Katainen, de huidige premier van Finland, zou graag het voorzitterschap van de Europese Commissie op zich nemen. Berlijn heeft de voordracht van Lagarde dinsdagavond overigens ontkend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.