buitenland

Militair Bowe Bergdahl terug in de Verenigde Staten

Door Shari Deira - 13 juni 2014

De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl is teruggekeerd naar de Verenigde Staten. Bergdahl is overgebracht naar een militair ziekenhuis in San Antonio, Texas, waar hij verder zal herstellen.

Nadat Amerika Bergdahl uitruilde voor vijf Taliban-leden, verbleef hij in ziekenhuis Landstuhl in Duitsland.

In Texas zal Bergdahl nu de verdere ‘zorg, tijd en ruimte’ krijgen om volledig te herstellen en te reïntegreren, zegt een defensiewoordvoerder tegen CNN. Zijn fysieke herstel kan maanden duren, en het duurt misschien nog langer voor hij klaar is om terug te keren in de samenleving.

Angst

De Amerikaanse president Barack Obama kreeg veel kritiek vanwege de ruil. Bergdahl zou de militaire basis in Afghanistan vrijwillig hebben verlaten en liep daardoor risico. Het Pentagon maakte eerder al bekend dat nog wordt onderzocht of Bergdahl inderdaad een deserteur is.

De kritiek is zo hevig dat een thuiskomstfeest in Hailey, de stad waar Bergdahl vandaan komt, is geschrapt uit angst voor protesten.

Bergdahl heeft zijn ouders nog niet gezien. Dat is vaak emotioneel erg zwaar, en Bergdahl moet er klaar voor zijn. De eerste ontmoeting zal waarschijnlijk maar enkele minuten duren. Bergdahl werd vijf jaar gevangen gehouden door de Taliban.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.