buitenland

Misschien even rust: leger Oekraïne legt wapens week lang neer

Door Tom Reijner - 20 juni 2014

De Oekraïense regering heeft een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd. De wapenstilstand gaat per direct in en duurt tot volgende week vrijdag. De vraag is of de separatisten nu hetzelfde doen.

De nieuwe president Petro Porosjenko zei vrijdag in een toelichting dat zijn troepen alleen zullen schieten als zij door de pro-Russische separatisten worden aangevallen.

Plan

De wapenstilstand moet de weg vrijmaken voor het stappenplan dat Porosjenko heeft aangekondigd. Het plan met veertien punten moet een eind maken aan de strijd tussen het regeringsleger en pro-Russische separatisten in Oekraïne.

Ontwapening en het instellen van een bufferzone tussen de twee buurlanden zouden twee hoofdpunten uit het voorstel zijn. Porosjenko stelt ook voor om de macht over het land te decentraliseren en groeperingen in het onrustige oosten van het land te ontwapenen.

Ook wil hij een bufferzone van zes kilometer creëren aan de Russisch-Oekraïense grens om strijdende partijen uit elkaar te houden. Naar verwachting worden later meer details bekend.

Op de vlucht

Een oproep van president Porosjenko tot een wapenstilstand eerder deze week was niet erg succesvol. Bij gevechten in de buurt van de oostelijk gelegen stad Slavjansk vielen opnieuw veel doden.

Bij de strijd in Oost-Oekraïne zijn de afgelopen maanden meer dan 350 mensen omgekomen, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Tienduizenden Oekraïeners zijn op de vlucht voor het geweld. Zij vertrokken richting Rusland, maar zouden ook op drift zijn in Oekraïne zelf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.