buitenland

Moskou: beschieting Russische grenswacht ‘directe provocatie’

Door Tom Reijner - 20 juni 2014

Het Kremlin eist uitleg en excuses, nadat vrijdag een Russische grenswacht zou zijn beschoten door het Oekraïense leger. Moskou vindt de aanval op het grondgebied van Rusland een ‘directe provocatie’.

Volgens de Russen is de grenscontrolepost Novosjachtinsk beschoten. Moskou heeft protest aangetekend en eist dat de Oekraïense regering in Kiev het incident ogenblikkelijk onderzoekt.

Akkoord

Het is waarschijnlijk de bedoeling van de Oekraïners om het Genève-akkoord uit april – voor zover dat na al het geweld van de afgelopen tijd nog geldig was – te torpederen, vindt de Russische regering. In de overeenkomst is afgesproken dat alle partijen hun best moeten doen om de toestand in het oosten van Oekraïne te doen de-escaleren.

Juist vandaag werd bekend dat de nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko een eenzijdig staakt-het-vuren heeft afgekondigd. Een week lang zullen de strijdkrachten hun wapens neerleggen en alleen in actie komen als zij door pro-Russische separatisten zullen worden beschoten.

Einde

Het is maar de vraag of het echt tot een einde van de gevechten komt, aangezien de separatisten nog niet op het recente voorstel zijn ingegaan.

Rusland zou volgens de Amerikanen intussen meer tanks en artillerie naar de grens met Oekraïne overgebracht. Moskou zou dat materieel mogelijk op korte termijn aan de pro-Russische opstandelingen in Oekraïne willen overdragen.

De beschuldiging van het sturen van Russische tanks klonk overigens al eens eerder deze week. Rusland heeft ook meer troepen naar de grens gezonden, zeggen de Amerikanen. Het zou gaan om betrouwbaar informatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.