buitenland

NAVO-spoedzitting vanwege opmars jihadisten Irak

Door Fieke Hamers - 11 juni 2014

Woensdagavond zijn de afgevaardigden van de NAVO in een spoedzitting bijeengekomen vanwege de schijnbaar onstuitbare opmars van jihadisten in Irak.

De extremisten van de ISIS terreurbeweging namen woensdag de industrie- en oliestad Baiji in en zijn de stad Tikrit binnengevallen.

Dinsdag namen ze de macht over in Mosul, een van de grootste steden van Irak. Zeker een half miljoen mensen is voor het geweld gevlucht.

Gijzelingen

In Tikrit hebben de extremisten honderden gevangenen vrijgelaten. In de stad Mosul is het Turkse consulaat bestormd en zijn er tientallen Turken meegenomen, onder wie de consul-generaal.

In totaal worden nu zo’n tachtig Turken gegijzeld door ISIS. Turkije heeft gedreigd met wraak als de gijzelaars iets overkomt.

Turkije had gevraagd om de spoedzitting van de NAVO. Maar de bijeenkomst is niet gehouden omdat de territoriale integriteit van Turkije wordt geschonden, maar om de bondgenoten te informeren.

De Verenigde Staten hebben woensdag toegezegd ‘elke gepaste hulp’ te willen bieden om de veiligheidssituatie te verbeteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.