buitenland

Nederlandse jihadisten geven rondleiding door spookstad Aleppo

Door Servaas van der Laan - 24 juni 2014

Omdat journalisten in hun ogen alleen maar ‘leugens’ verkondigen, hebben de Nederlandse jihadisten in Aleppo zelf maar de camera in de hand genomen. In een dertig minuten durende ‘reportage’ geven zij een tour door de verlaten Syrische stad Aleppo.

Alles is hier kapot, helemaal kapot, total loss,’ zegt één van de Nederlandse ‘Mujahideen’ in de video met de naam ‘Fighting Journalists. Oh, Oh, Aleppo ” De Spookstad”‘.

Anderen hebben het gedaan

Volgens de jihadi’s is er maar één schuldige voor de ravage in de stad: de Syrische regering van Bashar al-Assad. ‘Dit is een voorbeeld van de vele voorbeelden van mensen die letterlijk hun leventje aan het leiden waren en gewoon hun brood verdienden. En dit is het eindresultaat dat zij gekregen hebben van hun eigen regering,’ zegt een vermomde jihadist naast een verwoest voormalig winkeltje.  ‘Maar Allah zal hen terugpakken, Inshallah,’ verzekert hij.

In een volgend fragment hurkt één van de personages op een plek waar ogenschijnlijk een soldaat van het leger van Assad begraven ligt. ‘Dit is het lot van iedereen die tegen Allah en zijn boodschapper en de moslims aan het vechten is,’ vertelt hij zelfverzekerd. ‘Het is goed om te zien hoe een onrechtpleger aan zijn lot is gekomen,’ zegt hij. Zelf vinden de jihadi’s dat zij ‘mannen zijn die hun plichten zijn nagekomen om de zwakkere van de samenleving te beschermen’.

Promofilm

De video past in een reeks van promotievideo’s die door terroristen worden geplaatst om zieltjes in het westen te winnen. Waar in een andere Engelse video vooral wordt ingespeeld op angst voor de dood, tonen deze Nederlandse jihadisten zich als eervolle strijders van Allah die tegen onrecht strijden.

Maar dat ook deze Nederlandse jihadisten, net als de ISIS-terroristen, het stichten van een kalifaat voor ogen hebben, wordt expliciet in het filmpje gemeld. ‘De hoofdreden waarom wij vertrokken zijn, is om het geloof van Allah te vestigen op aarde. En dat de wetgeving van Allah superieur is boven de wetgeving van de ongelovigen. En om het bloed en bezittingen van de moslims te verdedigen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.