buitenland

Netanyahu: Hamas zal boeten voor moord op tieners

Door Servaas van der Laan - 30 juni 2014

Hamas is verantwoordelijk voor de dood van de drie Israëlische tieners die maandag zijn gevonden. De Palestijnse terreurorganisatie zal boeten voor deze gruwelijke daad.

Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandagavond verklaard.

Terreuractie

De premier sprak maandag kort voordat hij met zijn kabinet in een spoedzitting bijeen kwam. Israël moet zich beraden op een reactie op de terreuractie van Hamas.

Het land zocht de afgelopen weken zeer actief naar het drietal dat werd ontvoerd op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever.

Triest

Maandag kwam het trieste nieuws dat de levenloze lichamen van de drie jongens waren gevonden in een greppel nabij de stad Hebron.

Ze zijn vrijwel zeker om het leven gebracht door de terroristische organisatie Hamas. Verwacht wordt dat Israël met harde vergeldingsacties zal komen.

Schok

Wereldwijd is geschokt gereageerd op het nieuws. De Britse premier David Cameron noemde de moord op de jongens een ‘afgrijselijke’ en ‘onvergefelijke’ terreurdaad.

Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei ‘geschokt’ te zijn door het nieuws. ‘Drie tieners op laffe wijze vermoord. Mijn gedachten zijn bij hun ouders en dierbaren die dit verlies moeten dragen. Gilad, Naftali en Eyal zijn uit het leven weggerukt nog voor dat leven goed en wel begonnen was. Ik hoop dat de daders snel worden gevonden en voor de rechter verantwoording afleggen voor deze laffe gruweldaad,’ zei de minister.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.