buitenland

‘Nieuw idool van Nijlvallei’: wie is Egyptisch president Sisi?

Door Tom Reijner - 04 juni 2014

Abdel Fattah al-Sisi, die als legerleider al enige tijd de sterke man van Egypte was, zag dinsdag zijn macht bevestigd in de uitkomst van de presidentsverkiezingen. Hij won met een overweldigende meerderheid van 97 procent.

Hoewel minder dan de helft van de kiesgerechtigden op kwam dagen en er maar een tegenkandidaat was, geven de resultaten wel een duidelijk beeld van de status van de nieuwe president.

Sisi is onder veel Egyptenaren geliefd. Zij vinden dat hij als generaal doortastend optrad tijdens en na de afzetting van de toenmalige president Mohammed Morsi.

Chocolade

Voor de verkiezingen – hij had zijn kandidatuur nog niet eens aangekondigd – werd zijn populariteit steeds groter. Demonstranten, die zich keerden tegen de Moslimbroederschap en Morsi, droegen hem op handen.

Er waren cakes, chocolade en kettingen met zijn beeltenis en van restaurants kreeg hij zijn ‘eigen’ broodje. Op de Egyptische staats-tv werd hij het ‘nieuwe idool van de Nijlvallei’ genoemd.

Aanslagen

Er wordt dan ook veel verwacht van de 59-jarige Sisi, opgegroeid in Caïro in een wijk waar moslims, christenen en joden kriskras door elkaar woonden. De nieuwe president, die de komende jaren vermoedelijk de leiding heeft, staat voor een enorm takenpakket.

Hij moet de slecht presterende economie vlottrekken en ervoor zorgen dat (westerse) toeristen naar Egypte terugkeren. Door de demonstraties, het politieke geweld en aanslagen is het land onveilig. Veel Europese landen (waaronder Nederland) kwamen met negatieve reisadviezen.

Nationalist

De nieuwe president kan in elk geval bogen op een imposante militaire loopbaan. In tegenstelling tot zijn voorgangers heeft hij, als legerleider, geen enkele oorlog met Israël meegemaakt.

Sisi heeft ervaring opgedaan in het buitenland. Zo was hij militair attaché in Saudi-Arabië en doorliep hij verschillende militaire studies in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Hoewel Sisi, die bekendstaat als een gelovig man, aanvankelijk verbonden was aan de Moslimbroeders, is hij ook nationalistisch.

Zijn harde optreden tegen aanhangers van de Moslimbroeders leverde hem stevige kritiek op. Sisi verdedigde een door het leger uitgevoerde maagdelijkheidstest. Die moest de vrouwelijke demonstranten ‘beschermen’ tegen verkrachting. Later gaf hij aan dat hij deze test zou verbieden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.