buitenland

‘Nonsens dat uitbreiding van de EU in het geniep is gebeurd’

Door Carla Joosten - 04 juni 2014

Oud-topdiplomaat Justus de Visser, hoofdrolspeler in het diplomatieke drama van zwarte maandag, strijdt tegen onwetendheid over de Europese Unie. Hij schreef ‘Europa – Daarom!’, een boek over ‘waar het om gaat en gaat zoals het gaat’.

In 1991 was Justus de Visser een van de hoofdrolspelers in een drama dat de Nederlandse diplomatie in het geheugen staat gegrift: zwarte maandag. Op 30 september van dat jaar ging Nederland tijdens onderhandelingen in Brussel af als een gieter, zoals CDA-­minister Hans van den Broek zei.

Over de eurosceptische sentimenten zegt De Visser: ‘Waarom hebben we dit nooit geweten, zeggen mensen altijd. Ze weten niet van gebeurtenissen die zich in alle openheid en controle van de parlementen hebben voltrokken. De euro, de uitbreiding van de Unie. Nonsens dat het in het geniep gebeurde en we stiekem gingen integreren. Maar de mensen weten het niet.’

Volg Carla Joosten op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.